SZEKSZÁRDI HÍRHATÁR - Ismét szaporodnak a trükkös lopások

SZEKSZÁRDI HÍRHATÁR
   
 2017.11.23.
 Csütörtök
Ma Kelemen napja van.
Holnap Emma napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 07. 17. 10:53     


Ismét szaporodnak a trükkös lopások
Az utóbbi hetekben ismét megszaporodtak a trükkös lopások Tolna megye területén. A rengeteg figyelmeztetés, jó tanács ellenére a cseles bűnözőknek újra és újra nagyon sokakat sikerül rászedniük, megkárosítaniuk. Legutóbb papírgyűjtés ürügyén jutott egy lakásba két nő, majd több tízezer forinttal és ékszerekkel távoztak – hívta fel a figyelmet Steinbach Zsolt, a tolna megyei rendőrség sajtóreferense.

Az utóbbi hetekben ismét megszaporodtak a trükkös lopások Tolna megye területén. A rengeteg figyelmeztetés, jó tanács ellenére a cseles bűnözőknek újra és újra nagyon sokakat sikerül rászedniük, megkárosítaniuk. Legutóbb papírgyűjtés ürügyén jutott egy lakásba két nő, majd több tízezer forinttal és ékszerekkel távoztak – hívta fel a figyelmet Steinbach Zsolt, a tolna megyei rendőrség sajtóreferense.

 

Papírgyűjtés ürügyén csengetett be egy lakásba két fiatal nő papírgyűjtés, majd amikor asértett azt mondta, hogy nem tud papírt adni, akkor egy pohár vizet kértek, így jutottak el a konyhába. Az egyik nő a fülét bántó huzatra hivatkozva becsukta a konyhaajtót, közben egy rövid időre kiment a folyosóra. Valószínűleg ekkor engedhette be harmadik társukat, aki a lakásban talált több tízezer forinttal és az ékszerekkel távozott.

 

A trükkös tolvajok elsősorban az idős emberek jóhiszeműségére, segítőkészségére, bizalmára építenek, de a fiatalabbak is áldozatul eshetnek nekik, ezért az ilyen típusú lopások legjobb ellenszere a bizalmatlanság és a gyanakvás! Rengetegszer elhangzik, mégsem elég megismételni: Bármilyen ürüggyel is csöngetnek be, NE ENGEDJENEK IDEGENEKET A LAKÁSUKBA, HÁZUKBA! Akkor sem, ha igen megnyerő, kellemes a megjelenésük és feltűnően udvarias a modoruk, sőt, akkor legyenek csak igazán résen! Ne engedjenek be ismeretlen embert akkor sem, ha közös ismerősökre, rokonokra hivatkozik.

 

Ha a tolvaj nem jut be, lopni sem tud. Mindig legyen zárva az ajtó, kapu, és a nyitott ablakon se lehessen bejutni a szobába. A kulcsot ne hagyják a zárban vagy a lábtörlő alatt, amíg kimennek a kertbe, vagy kiviszik a szemetet, mert a bűnözők ott keresik először. Társasház lépcsőházában leggyakoribb trükk az, hogy a kapucsengőre nem reagáló szomszéd miatt kérnek bebocsáttatást. Ha a tolvajok a lépcsőházba már bejutottak a lakásajtó sem lesz akadály! Tehát közöljük a felcsengetővel, jöjjön vissza később, amikor már otthon van az ismerőse.

 

A trükkös lopásokat azzal is meg lehet előzni, ha nincs otthon elvihető érték. Ehhez nem kell feltétlenül nincstelennek lenni, előrelátónak viszont annál inkább: nagyobb összegű készpénzt például semmiképp nem tanácsos a ruhásszekrényben, vagy a párnacihában tartani. Jobb helyen van az a bankban, még ha alacsonyak is a kamatok.

 

Az egyik leggyakoribb megtévesztési forma, amikor nagy címletű bankjegyet akarnak felváltatni áldozatukkal az elkövetők, de ugyanilyen lakásba jutási trükk, amikor egy pohár vizet kérnek, vagy a mosdód szeretnék használni ismeretlenek. A házaló árusokat sem túlságosan jó ötlet a házba invitálni, és indokolt az óvatosság a kéretlen tűzifaárusokkal, vagy csatornatisztítókkal szemben is.

 

Óvatosnak kell lenni azokkal a magukat közszolgáltató (gáz-, víz-, áramszolgáltató) cégek munkatársainak, illetve önkormányzati dolgozónak kiadó idegenekkel is, akik elszámolni, vagy túlfizetés miatt pénzt visszaadni akarnak. Tudni kell, hogy ezek a társaságok soha nem az ügyfeleik lakásán intézik a pénzügyi elszámolásaikat, ahogy az önkormányzatok sem. A magukat „hivatalos” embereknek kiadó idegenektől, ha kötik az ebet a karóhoz, célszerű igazolványt kérni.

 

Ha mindezen óvintézkedések ellenére olyan helyzet alakul ki, hogy a rossz szándékú idegen látogató áll nyerésre, kérni kell a szomszédok, a járókelők segítségét, illetve mielőbb hívni a rendőrséget, az ingyenes 107-es, vagy 112-es segélyhívó telefonszámon. Ha a trükkös tolvaj elmenekül, meg kell kísérelni felírni az autója rendszámát, megjegyezni a ruházatát, személyleírását.

 

/fotó: delmagyar.hu/

 


További hírek

  Váratlan fordulat: A Jobbik megkeresését is várja a sztárügyvéd Magyar György
2017. 11. 22. 13:01 hirhatar.hu
  Balkáni állapotok: Újra, ismét s változatlan hiányzik a méhnyakrák elleni oltás
2017. 11. 22. 12:00 hirhatar.hu
  Orbán üldözi, a civilek segítik: Különleges estet szervez Iványi Gábor
2017. 11. 22. 11:01 hirhatar.hu
  Szégyenteljes a magyar diákok nemzetközi szintfelmérése – nem ők tehetnek róla
2017. 11. 21. 15:01 hirhatar.hu
  Elhunyt Pál László, a Horn-kormány minisztere
2017. 11. 21. 14:00 hirhatar.hu
  A Parlamentben anyázott a menekültrugdaló László Petra
2017. 11. 21. 12:00 hirhatar.hu
  Ahány felmérés, annyi adat – vágyak és valóság a népszerűség-liciten
2017. 11. 20. 18:00 hirhatar.hu
  Új esélyt kaptak a bukott elnökök: Tóbiás és Mesterházy egyeztet a DK-val
2017. 11. 20. 16:00 hirhatar.hu
  Öngyilkos lett egy katona Szolnokon – a minisztérium hallgat
2017. 11. 20. 11:01 hirhatar.hu
  Vona: „Orbán tőlem jobbra áll...”
2017. 11. 19. 18:00 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport