SZEKSZÁRDI HÍRHATÁR - Láthatatlan hős

SZEKSZÁRDI HÍRHATÁR
   
 2018.08.15.
 Szerda
Ma Mária napja van.
Holnap Ábrahám napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2012. 10. 12. 12:24     


Láthatatlan hős
Eddig 11 ember életét mentette meg. Az utolsó két alkalommal már betegen – pajzsmirigy rákkal kezelik.

Eddig 11 ember életét mentette meg. Az utolsó két alkalommal már betegen – pajzsmirigy rákkal kezelik. Kevesen tudnak hőstetteiről, hírt is csak egyszer adtak róla, akkor is tévesen. Strohmayer Péter nem tartja magát hősnek. Egyszerűen csak vonzom a bajt, vagy génhibás vagyok – mondta az 58 éves férfi találkozásunkkor.


Íjászedzésről tartott haza – a Bottyán-hegyen lakik – amikor a garázsoknál lévő bolthoz igyekezve látta, hogy füst dől ki az egyik lakás ablakán. Az utcán rémüldöző emberektől tudta meg, hogy kigyulladt a lakás, de nincs otthon senki, a tűzoltók már úton vannak. A boltból kilépve azonban segélykiáltást hallott, az akkor már lángoló szobából. Senki nem mert az égő lakás közelébe menni – Strohmayer Péteren kívül – csak egy fiatal férfi, aki kis edényben hordta be a vizet a füsttel telt lakásba, de a kisszobába már ő sem jutott be, pedig az idősebb, segítségért kiáltó férfi oda szorult be.

 

A füsttől semmit sem lehetett látni. Strohmayer Péter négykézlábra ereszkedve – lent kevesebb a füst – ment be a kisszobába a vizes edénnyel, majd vissza a következő adag vízért. Négyszer fordult, hogy a csőszerű szobában – egyik végén az ajtó, másik végén az ablak – a konvektor előtt égő tüzet eloltsa. A tűz azonban újra fellobbant. Ekkor látta meg a gomolygó füstben a két ágy közé beszorult férfit. Tűzben feküdt és rajta is égett valami, mint később kiderült egy pehelypaplan.

 

Péter bekúszott az ágyakig és a lábánál fogva kihúzta a sebesült férfit az égő kisszobából. De a lakásból már nem jutott ki vele, mert egy éles kanyarban elakadt a sebesülttel és – betegsége miatt is - fogytán volt az ereje, ki kellett mennie. A sérült férfit végül a légzőkészülékkel rendelkező tűzoltók hozták ki a fojtogató, mérgező füstből. A lakásban ragadt férfit Pécsre szállítottak az égési centrumba. Péter kisebb sebekkel megúszta. A tűzoltók megköszönték segítségét, nélküle már halott lenne a férfi.

 

Nem ez volt az első eset, hogy Strohmayer Péter – aki egyébként földmérő, és sosem tanult mentést - életet mentett. „Pályafutását” 14 évesen kezdte, igaz akkor még vízből mentett: először két összefejelő fiút a strandon, később egy idős bácsit, akire ráugrottak és elájult, majd 1970-ben saját osztálytársát, amikor kajakkal borultak az áradó Sióba, aztán szintén egy kajakos fiút, ő örvénybe került.

 

Felnőtt korát a közúti balesetek határozták meg. Mentett idős nénit égő autóból, motorbalesetben súlyos koponyasérülést szenvedett bácsit, és az egyik szomszédját, akinek a felszakadt hónalji ütőerét fogta le, igaz ő üveggel ütközött. Az első pajzsmirigy műtétje után három héttel pedig a szekszárdi posta előtti gyalogátkelőnél egy idős hölgyet rántott félre egy pirosnál zebrára hajtó autó elől. A majdnem balesetet szerencsére így csak a néni papucsa bánta, azt sodorta el az autó.

 

Még betegsége előtt mentett meg egy férfit, aki alatt lékvágás közben beszakad a jég. Tettét nem egyedül hajtotta végre, négy talpraesett gyerek és három erős férfi segített neki, nélkülük nem ment volna. A gyerekek – köztük fia Ádám is – pontosan és gyorsan hajtották végre az utasításokat, a csapatmunka mentette meg a vízbe szakadt férfi életét. Egy helyi újság akkor megírta az esetet, csak nem a megfelelő ember(eke)t helyezte a középpontba.

 

Nem vagyok hős, csak teszem, amit tennem kell. Szinte mindenki kerül az élete folyamán hasonló helyzetekbe, csak nem mer odamenni. Nehéz legyőzni a természetes viszolygást, a menekülési ösztönt. Hogy mit is kell tenni adott helyzetben, azt a józanész diktálja, meg egy kis figyelem, és hogy az ember tudja saját magát uralni. Ha tudom, hogy valamit már nem lehet megtenni, akkor nem teszem, de amit meg lehet tenni, azt meg kell – feleli kérdésemre.

 

Amikor a miértről kérdezem, azt válaszolja - ez valami génhiba lehet, apám is többszörös életmentő volt, és édesanyám is életmentő érmet kapott az ’56-os jeges árvíz idején tanúsított magatartásáért. Majd hozzáteszi, ha modern akarnék lenni, azt mondanám, hogy ez teljesen véletlen. De inkább úgy gondolom, azért kell egy adott hely felé mennem, mert tudok segíteni.

 

Lássuk be, mai világunkban nem túl gyakori, hogy - a mentést nem hivatásként űző - emberek mások életét mentsék meg. Szekszárdon él egy ember, akire büszke lehetne a város. 2002-ben a Kossuth Rádió egyik műsorában az Év Legjobb Emberének választották, de Tolna megyében, Szekszárdon erről sem tudott senki. Pedig a hősök köztünk élnek…

 

 


További hírek

  Csintalan a Hír TV-ről: „Még a büfést is megfenyegette a Fidesz – mindenki tudta, hogy mi lesz...”
2018. 08. 13. 15:01 hirhatar.hu
  A mexikói követség elegánsan reagált a Frida Kahlo-kiállítást ért primitív kormánylap támadására
2018. 08. 13. 14:30 hirhatar.hu
  Toroczkai állítja – a gyerekeit ijesztgeti a Momo horrorfigura
2018. 08. 13. 12:35 hirhatar.hu
  A brutális melegben elpárolgott a halastó vize – megfőttek a halak
2018. 08. 12. 10:52 hirhatar.hu
  Pokoli tűz Horvátországban: A 40-ből két tűzoltóautó is szénné égett
2018. 08. 12. 10:52 hirhatar.hu
  Újabb pedofilbotrány a viktoriánus angol egyházban
2018. 08. 12. 10:00 hirhatar.hu
  Vesekárosodást okozhat a bambusz gyermekpohár
2018. 08. 11. 16:30 hirhatar.hu
  Zugló Orbán miatt nem meri befogadni a feltúrt Felvonulási térről kiűzött ARC-plakátkiállítást..?
2018. 08. 11. 14:00 hirhatar.hu
  A kivénhedt Steven Seagal Putyin diplomatája lesz
2018. 08. 11. 11:16 hirhatar.hu
  Magyarország államformája: A lelkek gyarmatosítása
2018. 08. 09. 15:00 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport